Back to Top

Verhelp crashende apps met deze tips - androidtoestel.nl

Een groot voordeel van Android is dat er heel wat apps en games voor beschikbaar zijn. Met de Play Store heb je de beschikking over al je favoriete apps en nieuwe ontdekkingen. Zo vind je miljoenen gratis apps in verschillende categorieën. Het downloaden van populaire apps ligt voor de hand, maar er zijn ook onbekendere juweeltjes die je kunt installeren. Door de diversiteit van het aanbod kan het gebeuren dat je een app installeert die problemen oplevert bij het opstarten. Bijvoorbeeld doordat de app steeds sluit of instabiel is. App crashes kunnen regelmatig voorkomen. Maar wat kun je er zelf aan doen?

Waarom crashen apps?

Er zijn verschillende redenen waarom apps vastlopen of crashen. Dat komt vooral doordat er heel wat factoren zijn waar ontwikkelaars van apps rekening mee moeten houden. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een andere processor, verschillende schermresoluties of het gebruik van skins. Een reden voor het crashen van een app kan te weinig geheugen zijn. Is het werkgeheugen van je telefoon bijna vol? Dan worden apps afgesloten. Ook het gebruik van zogenaamde launchers of skins kunnen ertoe leiden dat je apps crashen.

App crashes voorkomen

Heb je last van crashende apps? Dan kan dat verschillende oorzaken hebben. In sommige gevallen kunnen de processen van de apps vastlopen. Daardoor is het mogelijk dat de app niet meer reageert of onnodig veel werkgeheugen verbruikt. Met het geforceerd sluiten van de app kun je dit probleem oplossen. Daarnaast kan een herstart van het toestel of het verwijderen van de appgegevens helpen. In andere gevallen staat er een update klaar om het probleem te verhelpen of dien je de app toegang te controleren.

App geforceerd stoppen

Is je app compleet vastgelopen? Dat kan gebeuren. Gelukkig kun je een vastlopende app gemakkelijk afsluiten.

  • Ga naar de instellingen van je smartphone;
  • Klik op ‘Apps’;
  • Klik de vastgelopen app aan;
  • Druk op ‘forceer stop’.

Daarna kun je proberen de app opnieuw op te starten en te checken of de app weer werkt. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom het geforceerd stoppen nodig was. De meeste apps maken gebruik van achtergrondprocessen. Als er in het achtergrondproces iets misgaat, kan de app vastlopen.

Telefoon opnieuw opstarten

Het geheugen van je smartphone wordt steeds over alle apps die je op dat moment gebruikt verdeeld. Om die reden kan het gebeuren dat je geheugen van je smartphone vol zit. Daarom kun je proberen je smartphone opnieuw op te starten. Op die manier wordt het geheugen weer opgeschoond, zodat je apps meer ruimte hebben om correct te werken. Een simpele restart van je Android toestel kan dus veel problemen oplossen.

Om je smartphone te herstarten, houd je eerst de aan- en uitknop van de smartphone vast. Vervolgens klik je op ‘herstarten’. Sommige smartphones hebben geen directe manier om te herstarten. Dan schakel je de smartphone handmatig uit en zet je deze daarna weer aan.

App data verwijderen

Apps gebruiken op de achtergrond best wat geheugen. Dit geheugen wordt opgeslagen, zodat je instellingen de volgende keer meteen weer voor je klaarstaan. Het kan daardoor voorkomen dat een app de data niet goed uit kan lezen, waardoor deze iedere keer bij het opstarten meteen weer crasht. Een goede manier om dat probleem op te lossen, is door de app data op te schonen. Dat doe je als volgt:

  • Ga naar de instellingen van je smartphone;
  • Kies voor ‘Apps’ in het menu;
  • Klik op ‘data opschonen’ of ‘opslag opschonen’.

Daarna wordt alle data van de app die je hebt opgeschoond gewist. Je moet daardoor mogelijk opnieuw instellingen wijzigen of inloggen. Door het opschonen van de data is de kans groot dat je crashende app nu wel goed werkt.

App opnieuw installeren

Eventueel kun je de app ook volledig verwijderen als het opschonen van de appdata niet helpt. Verwijder de app en installeer deze opnieuw vanuit de Play Store. Mogelijk is er tijdens het downloaden en installeren iets verkeerd gegaan, waardoor de app niet goed werkte.

Apptoegang aanpassen

Het is bij het installeren van nieuwe apps belangrijk om de juiste rechten te geven. Sommige apps willen bijvoorbeeld toegang tot je adresboek, je locatie of je opslaggeheugen. Als een app deze toegang nodig heeft om correct te kunnen werken, kunnen onjuiste instellingen leiden tot crashes. De app wil immers iets doen wat niet is toegestaan, waardoor de app niet verder kan. Om deze reden is het na installatie van nieuwe apps goed om de apptoegang te controleren. Dat kan door de volgende stappen te volgen:

  • Ga naar de instellingen;
  • Klik op ‘Apps’ en selecteer de app;
  • Klik op ‘toegang’ of ‘rechten’;
  • Schakel de rechten die je eerder hebt afgewezen alsnog in.

Probeer daarna de app nog eens opnieuw op te starten. Mogelijk wordt aan je gevraagd om ook andere rechten bij te werken.

Voer app updates uit

Ontwikkelaars maken fouten. Wat soms op een testtoestel correct werkt, kan eenmaal in de echte wereld meteen leiden tot problemen. Om deze reden kunnen er apps worden uitgebracht die meteen niet goed werken en daardoor crashen. Zoek daarom eerst op het internet of er meer mensen zijn die problemen hebben met de app. Is dat het geval? Dan kun je de ontwikkelaar via de Play Store een berichtje sturen dat er problemen zijn met de app. Je kunt ook eventueel een recensie achterlaten om het probleem aan te kaarten. Als de ontwikkelaar het probleem heeft opgelost, staat er een nieuwe update voor je klaar. Door de update vanuit de Play Store te installeren, zou het probleem opgelost moeten zijn.

Fabrieksinstellingen herstellen

De meeste apps maken gebruik van de Google Play Services. Dit zijn hulpprogramma’s die het opstarten van apps mogelijk maken. In sommige gevallen lopen de Google Play Services vast, waardoor ook andere apps steeds crashen. Merk je dus dat je smartphone traag is en dat meerdere apps tegelijkertijd niet meer willen openen? Dan kan het nuttig zijn je smartphone terug te zetten naar de fabrieksinstellingen (bijvoorbeeld de Samsung fabrieksinstellingen). Controleer ook of je geen testversie (beta) gebruikt. Dit kan leiden tot problemen.

Om je smartphone naar fabrieksinstellingen te herstellen, volg je de volgende stappen:

  • Ga naar de Instellingen van je smartphone;
  • Klik op ‘Over deze telefoon’
  • Klik op ‘Back-up en reset’.

Deze optie verwijdert al je data van je smartphone. Zorg er dus voor dat je een goede back-up hebt!

© Copyright 2009 - 2025 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ