Back to Top

Moet je een originele telefoonoplader gebruiken? - androidtoestel.nl

Tegenwoordig zijn er veel verschillende verhalen over het opladen van telefoons. Daarnaast worden er bij de toptoestellen van de grote merken zoals Samsung en Apple ook geen oplader meer meegeleverd. Maar is het dan wel noodzakelijk om een oplader te kopen van de juiste fabrikant? Of kun je ook voor een B merk gaan?

Is een originele oplader nog noodzakelijk?

Om er maar meteen met een gestrekt been in te gaan: nee, het is niet per se noodzakelijk om jouw toestel op te laden met een originele oplader. Het is zelfs zo dat je vrijwel elke adapter en/of kabel kunt gebruiken om je telefoon op te laden. Dat is ook een van de redenen waarom telefoon fabrikanten (zoals Samsung en Apple) geen adapter meer meeleveren met hun telefoons.

De hoofdreden dat de originele oplader niet noodzakelijk is, is omdat het opladen in de telefoon zelf gebeurt en niet in de adapter. Het slimme elektriciteitscircuit wat in de telefoon verwerkt is zorgt ervoor dat de interne batterij wordt opgeladen. Daarnaast houdt dit circuit ook de accu in de gaten. De accu van een telefoon mag namelijk niet te snel maar ook niet te langzaam opgeladen worden.

Waarom worden smartphones zonder oplader geleverd?

Zowel Samsung als Apple geven als belangrijkste reden de vermindering van de uitstoot aan. Kortom, het milieu is de grote drijfveer achter dit idee. De telefoonfabrikanten gaan er namelijk vanuit dat de meeste mensen al een goede oplader thuis hebben liggen, waardoor ze geen nieuwe opladers meer hoeven te produceren en dus geen extra plastic en metalen hoeven te gebruiken.

Naast het verminderen van het materiaalgebruik worden ook de smartphonedoosjes een stuk compacter. Uiteindelijk moet dit ervoor gaan zorgen dat deze pakketjes minder ruimte in gaan nemen tijdens het transport.

Kan mijn telefoon ook te vol zijn?

In theorie is dit mogelijk. Als je telefoon "maar" 15W aankan, dan heeft een oplader van 45W natuurlijk geen meerwaarde. In dit geval zorgt je smartphone ervoor dat hij "langzaam" wordt opgeladen. Het interne elektriciteitscircuit van je telefoon zorgt ervoor dat de overbodige 30 watt niet wordt gebruikt. Dit is een goede zaak, aangezien het anders tot grote problemen kan leiden zoals bolle accu’s en telefoons die misschien wel vlam gaan vatten.

Het maakt dus weinig uit of je een officiële of alternatieve oplader gebruikt om je telefoon op te laden. Natuurlijk zijn hier enkele kanttekeningen bij te plaatsen. Zo is het van belang dat de oplader die je aanschaft wel voldoet aan de geldende kwaliteitseisen. De NVWA heeft naar eigen zeggen een groot marktonderzoek gedaan naar telefoonopladers en zijn tot de conclusie gekomen dat de goedkopere telefoonopladers in principe onveiliger zijn dan de wat duurdere opladers.

Er is een welbekende vuistregel “stroom = stroom” waar natuurlijk wel enkele uitzonderingen op zijn. Zo gebruikt het merk OnePlus speciale snellaad techniek onder de naam “Warp Charge”. Deze manier van snelladen werkt dan ook alleen met de officiële adapters van het merk.

Conclusie

Het kan dus geen kwaad om jouw telefoon of tablet op te laden met een imitatie oplader, zorg er alleen wel voor dat de oplader voorzien is van een CE-markering. Heb je geen zin om dit allemaal uit te zoeken? Koop je oplader dan bij een betrouwbare partij, zo heeft GSMpunt al dit werk al voor jou gedaan.

© Copyright 2009 - 2025 AndroidToestel.nl - www.androidtoestel.nl | Realisatie: AASHQ